مقالات

پیش‌ کشیدگی و پس‌ کشیدگی

پیش‌ کشیدگی و پس‌ کشیدگی

طراحی بتن پیش ‌تنیده در یک سازه به 2 روش پیش کشیدگی و پس کشیدگی انجام می شود. پیش کشیدگی نیز به 2 دسته تقسیم خواهد شد که عبارتند از: پیش ‌کشیدگی خطی و پیش ‌کشیدگی مدور. در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی پیش‌ کشیدگی و پس‌ کشیدگی بپردازیم.

با ما همراه باشید…

بتن پیش ‌تنیده پیش ‌کشیده

در روش پیش‌ کشیدگی، وایر ها یا استرند هایی که به آن‌ ها تاندون نیز گفته می‌ شود، به اندازه از پیش‌ تعیین شده ‌ای در 2 انکوریج، کشیده یا در واقع تنیده خواهند شد. شایان ذکر است که این پروسه قبل از شروع عملیات بتن‌ ریزی صورت می گیرد.

بالافاصله بعد از سخت شدن بتن، تاندون ‌ها در بخشی که انکوریج قرار دارد بریده و آزاد خواهند شد.

به طور معمول تاندون ‌ها توسط جک‌ های هیدرولیکی تنیده می‌ شوند. در طول فرآیند بتن ‌ریزی و عمل ‌آوری بتن، ایجاد تنش در تاندون ‌ها با استفاده از مهار کردن دو سر انتهایی آن ‌ادامه دار می ماند.

با وجود این که قوانین و مقررات برای تمامی این روش ها یک سان است، اما برخی از شرکت‌ ها معمولا روش ‌های منحصر به فرد خود را در پیش‌ کشیدگی اعمال می کنند.

بتن پیش ‌تنیده پس ‌کشیده

روش پیش ‌تنیدگی به راحتی می ‌تواند جایگزین مناسبی برای روش پس ‌کشیدگی باشد. این روش بدین صورت است که در یک تیر پس ‌کشیده، تاندون‌ ها تنیده و بعد از بتن‌ ریزی و رسیدن بتن به دوام و مقاومت مورد نیاز، هر 2 سر تاندون‌ ها به قسمت بتنی انکر خواهند شد. تا از این طریق تیر بتواند به درستی در برابر نیروی پیش‌ تنیدگی مقاومت کند.

توجه داشته باشید که در روش پس کشیدگی، تاندون ‌ها با استفاده از روغن گریس پوشانده می شوند، این کار از چسبیدن آن‌ ها به بتن جلوگیری می کند.

بالافاصله بعد از تحت کشش قرار گرفتن تاندون ‌ها، فضای خالی بین آن ها و بدنه غلاف را با ماده ای به نام گروت پر می کنند. بنابراین تاندون‌ ها به شکل غیر مستقیم و در واقع توسط غلاف، به بتن می‌ چسبند، این امر از خوردگی فولاد جلوگیری می کند.

روش پیش ‌تنیدگی از نوع پس‌ کشیدگی

روش پیش ‌تنیدگی از نوع پس‌ کشیدگی را می ‌توان در محل پروژه مورد نظر نیز انجام داد. البته در بعضی از پروژه‌ ها انجام این کار در محل، الزامی است. چرا که برای بار های سنگین با دهانه‌ های بسیار بلند در ساختمان ‌ها یا پل‌ ها، جابجایی یک عضو پیش‌ تنیده پیش ‌ساخته از کارخانه به محل پروژه، کار به مراتب دشواری می باشد.

این در حالی است که روش پیش ‌کشیدگی نه تنها در محل پروژه بلکه در کارخانه ها نیز قابل انجام است.

به این نکته بسیار مهم توجه داشته باشید که در روش پس‌ کشیدگی، بکارگیری ابزار مناسب و اصولی برای انکر کردن 2 سر تاندون ‌ها به قسمت بتنی، دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد.

مزایای پیش‌ کشیدگی و پس‌ کشیدگی

مزایای پیش‌ کشیدگی و پس‌ کشیدگی

اصلی ترین مزیت های سازه های معماری با استفاده از پیش‌ کشیدگی و پس‌ کشیدگی عبارتند از:

  • استفاده حداکثری از ظرفیت مصالح موجود
  • ایجاد فضای مناسب برای افزایش پارکینگ ها
  • حذف کامل آویز های تیر
  • امکان استفاده از سقف های کاملا مسطح
  • قابلیت ستون گذاری نا منظم
  • دوام بالا
  • کنترل ترک ها
  • کاهش وزن مرده
  • و…

در مورد پیش تنیدگی بیشتر بدانید

در مورد پیش تنیدگی بیشتر بدانید

پیش تنیدگی در واقع یعنی ایجاد نیروی اضافی در بتن البته به شکلی که بخشی از تنش های کششی حاصل از بارگذاری خنثی شوند.

از آنجایی که این روش در بتن فشار قابل توجهی اعمال می کند، در نتیجه از ایجاد ترک های معمول و  خوردگی در بتن جلوگیری خواهد کرد. کاهش چشمگیر این ترک ها موجب افزایش بخش موثر بتن می شود.

این در حالی است که اجزای بتن آرمه معمولی، با استفاده از این ترک خوردگی ها، قسمت مهمی از بتن را تحت بار های بهره برداری شده، کاهش خواهند داد. از دیگر مزایای کاهش این ترک ها می توان به: دوام سازه، مانع نفوذ مواد خورنده و کاهش خوردگی فولاد اشاره کرد.

البته به این نکته توجه داشته باشید که بهره گیری از روش پس کشیدگی، به هیچ عنوان بتن را ضد آب نخواهد کرد. زیرا با استفاده از یک فشار نمی توان بتن را به صورت ناگهانی، غیر نفوذ پذیری کرد. در واقع روش پس کشیدگی تنها قادر خواهد بود این پروسه را بهبود بخشیده و به تعویق بیندازد.

با توجه به این توضیحات و بررسی های انجام شده می توان گفت که: روش پس کشیدگی می تواند آب بند بودن بتن را کاهش دهد. بنابراین با افزایش میزان پیش تنیدگی، سیستم سقف جابجایی های بزرگ تری را متحمل خواهد شد.

نکات مهم در اجرای عملیات پیش تنیدگی

از مهم ترین نکات در اجرای عملیات پیش تنیدگی این است که اگر بتن به مقاومت پیش بینی و تعیین شده در زمان مورد نظر نرسد، فرآیند کشیدن کابل ها سبب خواهد شد بتن دچار ترک خوردگی شود. در نتیجه باید بر کیفیت و نحوه اجرای بتن نظارت ویژه و دقیقی انجام گیرد.

دقت داشته باشید که تنها در صورت رسیدن دوام و مقاومت بتن به 21 مگاپاسکال قادر خواهید بود عملیات کشش را انجام دهید. که با توجه به کیفیت بتن های تولیدی، تقریبا بعد از گذشت 7 روز از عملیات بتن ریزی، می توانید عملیات کشش را آغاز نمایید.

نکات مهم در اجرای عملیات پیش تنیدگی

سخن آخر

به جهت توسعه روز افزون در عملیات های عمرانی کشور، بهره گیری و بکارگیری فناوری های بروز با هدف استفاده بهینه از مصالح، نیروی انسانی و افزایش طول عمر ساختمان ها دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد.

در سال های اخیر به دلیل افزایش کاربرد های بتن در صنعت ساختمانی، دال های پیش تنیده یکی از مناسب ترین گزینه ها برای ساخت و اجرای اکثر ساختمان های مسکونی، اداری، پارکینگ های طبقاتی و… به شمار می آیند.

شرکت توسعه بین المللی آتیه فیروزه ایرانیان

مجموعه حرفه ای و تخصصی AFID که نماینده رسمی شرکت APS استرالیا در ایران می باشد، با هدف رشد و پیشرفت در حوزه تکنولوژی پس کشیدگی و پیش تنیدگی سازه های ساختمانی و عمرانی فعالیت مستمر دارد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان و مشاوران ما تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *