آموزش

اتوکد چیست؟

اتوکد چیست؟

یکی از بهترین و پرکاربرد ترین نرم افزار ها به منظور بهره گیری در پروسه نقشه کشی میان طراحان و معماران، اتوکد است که با استفاده از آن می توان هر نوع نقشه دو بعدی و سه بعدی را طراحی و رسم نمود. همچنین این نرم افزار پیشرفته با ظاهری مدرن و ساده اما بسیار کاربر پسند، از قابلیت رفع اکثر نیاز های افراد مختلف در حوزه نقشه کشی با رایانه برخوردار می باشد.

خالی از لطف نیست که بدانید نرم افزار اتوکد توسط کمپانی مشهور و بزرگ اتودسک (Autodesk) که در زمینه طراحی رایانه ای فعالیت دارد، طراحی و به مخاطبان عرضه شده است. از دیگر نرم افزار های قابل توجه طراحی شده از طریق این کمپانی می توان به نرم افزار تری دی مکس (3ds Max) اشاره کرد که در حوزه ساخت انیمیشن طرفداران بسیاری را شامل می شود.

دلیل محبوبیت و بهره گیری زیاد از این نرم افزار، سرعت و دقت بالای آن در رسم اشکال گوناگون بوده که بیشتر در زمینه های عمران، مکانیک و البته معماری مورد استفاده قرار می گیرد.

برای آن که با این نرم افزار بیشتر آشنا شوید باید بگویم، عبارت CAD در نام نرم افزار AutoCAD (اتوکد) درواقع مخفف Computer Aided Design بوده که معنای دقیق آن طراحی با کمک نرم افزار است. این نام کاملا برازنده نرم افزار اتوکد می باشد، چرا که با استفاده از این نرم افزار به راحتی می توانید بدون نیاز به خط کش و سایر ابزار فیزیکی، اشکال و رسم های فنی مورد نظراتان را ترسیم کنید.

از سوی دیگر برخی از منابع، عبارت CAD را مخفف Computer Aided Drafting یعنی ترسیم فنی به کمک نرم افزار می دانند. قابلیت Drafting که درواقغ معادل اصطلاح Technical Drawing بوده برای کاربران این امکان را فراهم می نماید که با کمک این نرم افزار بتوانند رسم نقشه های فنی را به سهولت انجام دهند.

شایان ذکر است که نرم افزار اتوکد AutoCAD)) علی الخصوص اپدیت های نوین آن یه گونه این طراحی شده اند که هر دو معنی Drafting و Design در قالب ساختاری حرفه ای و تخصصی قابل استفاده خواهد بود.

از مهم ترین و اساسی ترین قابلیت های نرم افزار اتوکد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان طراحی دو بعدی و سه بعدی
  • دارای محیطی ساده و زیبا
  • سرعت بالا در رسم نقشه های ساختمانی
  • برخورداری از ابزار متنوع، مطابق با نیاز های مختلف
  • دقت بسیار زیاد در پروسه اشتراک گذاری نقشه ها
  • دارای محیط کابری با انعطاف پذیری بالا
  • امکان مستند سازی ایده های به روز و خلاقانه
  • پردازش و چاپ طراحی ها با کیفیت بسیار بالا
  • دارای ابزار های قوی برای طراحی
  • برخورداری از قابلیت انتقال تنظیمات نرم افزار میان رایانه ها
  • مجهز به منوی مرورگر
  • امکان اشتراک گذاری طراحی ها با حجم و کیفیت بالا
  • حاوی میانبر های بسیار کاربردی
  • قابلیت برنامه نویسی به منظور کاربری های ویژه

علاوه بر قابلیت های خاص و منحصر به فرد مذکور، شما عزیزان می توانید با یادگیری نرم افزار اتوکد، از تعداد بیشماری نقشه و طراحی های آماده، زیبا و بدون نقص در کنار پروژه خود بهره گیری به عمل آورید.

تاریخچه اتوکد

تاریخچه اتوکد

در سال 1982 جان واکر به همراه شرکای خود، شرکت اتودسک (Autodesk) را تاسیس نمودند. برای اولین بار برنامه CAD توسط آن ها در نمایشگاه COMDEX در شهر لاس وگاس به نمایش درآمد و به مرور زمان اتوکد به یکی از معروف ترین و پرکاربرد ترین نرم افزار ها در حوزه طراحی بدل گشت.

نرم افزار اتوکد از قابلیت ترسیم هرگونه نقشه در کامپیوتر برخوردار می باشد. از همین رو این نرم افزار در سراسر جهان کاربران و طرفداران بسیار زیادی دارد.

جالب است بدانید که بعد از گذشت 4 دهه از ابداع اتوکد، همچنان این نرم افزار از جمله قدرتمند ترین برنامه های طراحی با رایانه محسوب می شود که تا به امروز بیش از 30 نسخه از آن انتشار یافته است.

از گذشته تا به امروز شاهد تغییرات بسیار زیادی در مقایسه با نسخه ابتدایی نرم افزار اتوکد بوده ایم که کلیه آن ها به منظور جلب رضایت و سهولت کاربران صورت پذیرفته است. همچنین این تغییرات توسعه، پیشرفت، امکانات، مزایا و ویژگی های نوین و منحصر به فردی برای مخاطبان این حوزه فراهم نموده.

تا پیش از ساخت نرم افزار اتوکد، طراحی نقشه ها و انجام محاسبات مربوطه با استفاده از ابزار هایی همچون ماشین حساب و جدول های ریاضی صورت می گرفت که فرآینده پیچیده، صرف زمان بسیار زیاد و از همه مهم تر خطا های فراوانی نیز به همراه داشت. در اکثر مواقع این پروسه هفته ها طول می کشید.

مطمعنا رشد و پیشرفت تکنولوژی و رایانه در زمینه صنایع مختلف و تولید نرم افزار هایی مانند اتوکد بی تاثیر نبوده و سازندگان به منظور بالا بردن دقت در تولیدات صنعتی ناچار به مستند سازی طراحی های اولیه به شکل دو بعدی و سه بعدی بودند. بنابراین به جرات می توان گفت که نرم افزار اتوکد نقش موثری در این مبحث ایفا کرده است.

ویژگی ها و ابزار های عرضه شده در این نرم افزار به اندازه ای قدرتمند و توانا بوده که کاربران به سهولت قادر می باشند انواع طرح های چند بعدی را به همراه جزئیات مورد نیاز رسم نمایند. اما با توجه به پیشرفت روز افزون، این نرم افزار نه تنها می تواند نقشه های سه بعدی را به صورت دقیق و با سرعت بالا رسم کند، بلکه در تهیه مدل های پایه در برنامه های گرافیکی و انیمیشن سازی نیز بسیار حرفه ای و تخصصی عمل می نماید.

این نرم افزار در ابتدا قادر به رسم طرح های دو بعدی بود اما بعد از استقبال بینظیر کاربران شرکت اتودسک در آپدیت های جدید اتوکد، ماژول هایی جهت ترسیم نقشه های سه بعدی با کیفیت بسیار بالا نیز به این نرم افزار اضافه کرد.

همچنان نرم افزار اتوکد به طور سالیانه در حال بروزرسانی بوده که معمولا این آپدیت ها از سال قبل ارائه می شوند. به عنوان مثال تاریخ ساخت اتوکد 2020 به سال 2019 برمیگردد، یعنی هر سال نسخه جدید این نرم افزار برای سال آینده آماده می شود. البته این بدان معنا نیست که مخاطب باید به شکل سالیانه و مجدد این نرم افزار را بیاموزد. چرا که با بروزرسانی اتوکد، فقط امکانات و ابزار های جدیدی به این نرم افزار اضافه خواهد شد و فضای آن گسترش می یابد.

از آنجایی که شرکت اتودسک همواره با استقبال کاربران در خصوص نرم افزار اتوکد مواجه بوده است، از سال 2010 به بعد نیز اقدام به انتشار نسخه های اندروید و وب این نرم افزار با نام AutoCAD 360 نمود. خاطر نشان می شود که به هیچ عنوان امکانات این دو نسخه با نسخه اصلی و درواقع تحت ویندوز آن، قابل مقایسه نمی باشد و نسخه ویندوز نرم افزار اتوکد همچنان پیشتاز است.

ورژن ابتدایی این نرم افزار بسیار ساده و تنها قادر به رسم خطوط مورب و صاف بود که با گذشت زمان امکانات بیشمار و خاصی برای طراحی در محیط دو بعدی و سه بعدی هم به آن افزوده شد. به عنوان مثال در سال 2007 امکان طراحی سه بعدی و همچنین عملیات Render در نرم افزار اتوکد ارتقا یافت و در سال 2010 امکانات تکمیلی مانند دستورالعمل های پارامتریک و Mesh Modeling به این برنامه اضافه گشت.

لازم به ذکر است که نسخه های بروز این نرم افزار حاوی امکانات مختلفی نظیر: پشتیبانی تصاویر گرافیکی، برنامه نویسی، ایجاد ارتباط میان چند کاربر در زمان کار، ارتباط مستقیم با شبکه اینترنت، مدیرت پروژه های نقشه کشی، اتصال به بانک های اطلاعاتی و… می باشند که تمامی موارد مذکور سبب افزایش هر چه بیشتر محبوبیت نرم افزار اتوکد شده است.

کاربرد های اتوکد

کاربرد های اتوکد

همانطور که پیش تر نیز به آن اشاره شد، نرم افزار اتوکد (AutoCAD) کاربرد های گوناگونی دارد که عمده بهره گیری از آن در نقشه کشی، مکانیک، معماری و عمران مشاهده می شود.

از آنجایی که این نرم افزار در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، شرکت عرضه کننده نرم افزار اتوکد یعنی کمپانی اتودسک اقدام به طراحی و ساخت نسخه های متنوعی از این نرم افزار نموده که هر یک از آن ها دارای قابلیت ها و ویژگی های خاص و منحصر به فردی می باشند.

انواع نسخه های نرم افزار اتوکد به همراه نوع کاربری آن ها عبارتند از:

  • AutoCAD Civil 3D (رشته عمران و شهر سازی)
  • AutoCAD Map 3D (جغرافیا و طراحی فضا)
  • AutoCAD MEP (رشته تاسیسات و لوله کشی)
  • AutoCAD Mechanical (رشته مکانیک)
  • AutoCAD Architecture (رشته معماری)
  • AutoCAD Electrical (رشته برق)
  • AutoCAD Plant 3D (طراحی صنعتی)
  • AutoCAD P&ID (رشته ابزارآلات و نقشه کشی ابزار ها)

همانگونه که مشاهده می کنید نرم افزار اتوکد (AutoCAD) طیف گسترده ای از کاربرد ها در صنایع مختلف را شامل می شود. همین قابلیت ها و کاربری ها نیز سبب شده تا این نرم افزار بازار کار وسیعی داشته باشد که این امر تنها به یک رشته و یا تخصص خاص محدود نشده و در رشته های گوناگونی نظیر: نقشه کشی، معماری، عمران، مدل سازی، ساخت و تولید، الکترونیک، طراحی صنعتی، مکانیک، برق، راه سازی و… را در بر می گیرد.

خوشبختانه با پیدایش نرم افزار اتوکد دیگر مهندسان و طراحان همانند گذشته محدود به استفاده از ابزار های ابتدایی طراحی نیستند و حال می توانند به راحتی تمامی ایده ها و خلاقیت های خود را اجرایی نمایند. نرم افزار اتوکد امکان اجرای محیط های دو بعدی، سه بعدی، طراحی هوشمند و مستند سازی را برای کاربران فراهم کرده است.

در این بخش برخی از کاربری های نرم افزار اتوکد در صنایع گوناگون که پیش تر به آن ها اشاره شد را بررسی خواهیم کرد:

اتوکد در عمران و شهرسازی

نرم افزار اتوکد یکی از مهم ترین و کاربردی ترین ابزار در مهندسی عمران بشمار می رود. این برنامه به منظور رسم نقشه، طرح و مشخصات سازه های عمرانی مانند: پل ها، سد ها، ساختمان ها، راه آهن، خطوط لوله، راه و… بکار گرفته می شود.

اتوکد در نقشه کشی ساختمان

از جمله کاربرد های گسترده از نرم افزار اتوکد (AutoCAD) در رشته عمران، می توان به بهره گیری از این ابزار در پروسه نقشه کشی ساختمان اشاره کرد که شامل تمامی سازه های بتنی و فولادی می باشد. اغلب طراحی ها و نقشه های فاز 1 و فاز 2 که عبارتند از: ستون گذاری، پلان، پلان آکس بندی، پلان فونداسیون، پلان ستون گذاری، پلان تیر ریزی و… به طور کامل در محیط نرم افزار اتوکد رسم می گردد.

اتوکد در طراحی سازه

یکی دیگر از کاربرد های نرم افزار اتوکد در صنعت مهندسی عمران، بهره گیری از خروجی سازه های طراحی شده در این برنامه بوده که جهت تحلیل و طراحی سازه مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است که اکثر نرم افزار های مهندسی عمران قابلیت پشتیبانی از فایل های اتوکد را دارند. از همین رو می توان گفت که این نرم افزار سرعت و دقت در پروسه مدل سازی به منظور تحلیل سازه را به طور قابل توجهی افزایش خواهد داد.

اتوکد در مهندسی معماری

همانطور که پیش تر نیز در این خصوص توضیحات جامعی ارائه کردیم، نرم افزار اتوکد از معروف ترین و کاربردی ترین ابزار ها در صنعت معماری محسوب می شود. در اغلب مواقع مهندسان معمار از این نرم افزار جهت طراحی سازه های تجاری و مسکونی بهره گیری به عمل می آورند.

از دیگر کاربرد های نرم افزار اتوکد (AutoCAD) در مهندسی معماری می توان به طراحی نقشه های معماری ساختمان، طراحی فشای داخلی، رندرگیری و… اشاره کرد. همچنین بسیاری از پلان های استفاده شده در شیت بندی معماری هم با استفاده از این نرم افزار اجرا می گردند.

توجه داشته باشید که AutoCAD Architecture تخصصی ترین نسخه نرم افزار اتوکد در مهندسی معماری می باشد. زیرا قابلیت ها و امکانات این ورژن از نرم افزار اتوکد، اختصاصی به منظور کاربرد های مهندسی معماری ساخته شده است.

اتوکد در تاسیسات ساختمانی

به طور معمول نقشه تاسیسات ساختمانی همراه با نقشه های اجرایی یعنی سازه و معماری، آماده می گردند که این نقشه ها درواقع محل صحیح جای گذاری اجزای گوناگون، نوع و نحوه اجرای اتصالات به یکدیگر را تعیین می نمایند. در نتیجه اصلی ترین ابزار جهت نقشه کشی تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی، نرم افزار اتوکد می باشد.

اتوکد در مهندسی مکانیک

شایان ذکر است که نرم افزار اتوکد در مهندسی مکانیک هم کاربرد های فراوانی دارد. طراحی اولیه، عیب یابی، شبیه سازی و کنترل کیفیت، از جمله مواردی بوده که مهندسان مکانیک برای انجام آن ها از نرم افزار اتوکد بهره گیری به عمل می آورند. درواقع طراحی قطعات و عیب یابی این محصولات نیز از طریق ترسیم ایده های گوناگون و البته تحلیل آن ها، صورت می گیرد.

بهره گیری از نرم افزار اتوکد در مهندسی مکانیک سبب تسریع در روند این پروسه و همچنین حذف تمامی محدودیت های طراحی دستی خواهد شد. نحوه عملکرد قطعات در نقشه های مختلف هم با استفاده از ویژگی شبیه سازی این نرم افزار، مورد ارزیابی قرار می گیرد. شایان ذکر است که مهندس های صنعت مکانیک با استفاده از این قابلیت، بدون نیاز به ساخت قطعات واقعی، می توانند با انجام طراحی از عملکرد اصولی و صحیح آن ها در تجهیزات گوناگون اطمینان حاصل نمایند.

از دیگر کاربرد های نرم افزار اتوکد (AutoCAD) در مهندسی مکانیک می توان به تحلیل تنش های اعمال شده بر روی قطعات در پروسه بارگذاری و همچنین شرایط جوی مختلف اشاره کرد.

اتوکد در مهندسی برق

از آنجایی که نرم افزار اتوکد دارای قابلیت های خاص و منحصر به فرد بیشماری می باشد، در صنعت مهندسی برق هم مورد بهره گیری قرار می گیرد. از همین رو کمپانی اتودسک (Autodesk) ورژن جدیدی را به نام AutoCAD Electrical به منظور طراحی مدار ها و تابلو های برق عرضه نموده که این نسخه از نرم افزار اتوکد، کار با نقشه های برق، طراحی مدار، سیم کشی، اضافه کردن ماژول های PLC، ایجاد شماتیک قطعات، اعمال اتصالات برداری، ساخت دیاگرام های هیدرولیک، پنوماتیک، P&ID و رابط، ایجاد پنل جانمایی قطعات، خروجی گرفتن بر اساس استاندارد های مهندسی برق و تهیه گزارش را امکان پذیر کرده است.

اتوکد در مهندسی صنایع

این نرم افزار در مهندسی صنایع معمولا به عنوان ابزاری برای رسم کردن و به نمایش درآوردن فلوچارت مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از نرم افزار اتوکد به منظور خواندن نقشه ها و طرح های تهیه شده از سازه ها، تجهیزات و قطعات جهت برنامه ریزی و البته مدیریت مطلوب تر پروژه ها نیز می توان بهره گیری به عمل آورد.

سیستم مورد نیاز اتوکد

سیستم مورد نیاز اتوکد

به منظور بهره گیری از حداکثر کارایی نرم افزار اتوکد، سیستم مورد نظر باید دارای ویژگی هایی باشد، که عبارتند از:

سیستم عامل: برای بکارگیری نرم افزار اتوکد می توانید از نسخه های ویندوز 7. 8/1 و 10 استفاده نمایید. چرا که این نرم افزار در نسخه های ویندوز ذکر شده، بسیار مطلوب تر و با سرعت بالا تر، کار ها را پیش خواهد برد.

پردازنده یا CPU: پردازنده دو هسته ای با توان 1/6 گیگاهرتز تا 2/5 گیگاهرتز برای بهره گیری از نرم افزار اتوکد مناسب است.

رم: حداقل رم مورد نیاز برای کار با نرم افزار اتوکد رم 2 تا 8 گیگ می باشد.

حافظه: حداقل میزان حافظه به منظور استفاده از ویژگی ها و امکانات این نرم افزار، 1 تا 10 گیگ است.

پردازش گرافیکی یا GPU: جهت بکارگیری نرم افزار اتوکد توصیه می شود از کارت گرافیک VGA با صفحه نمایش 1024*768 تا کارت گارافیک 1 گیگابایتی بهره گیری نمایید.

نکته: چنانچه می خواهید از سیستم عامل های جدید در سیستم مورد نظرتان استفاده کنید، می توانید، نسخه های بروز تر اتوکد را بکار گیرید و اینگونه با سرعت به مراتب بیشتری از امکانات و قابلیت های نرم افزار اتوکد بهره جویید.

به زودی مطالبی جامع و کامل جهت آشنایی هرچه بیشتر با محیط کار نرم افزار اتوکد در وب سایت afid.ir ارائه خواهیم کرد. اما در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی فرمت و پسوند فایل های نرم افزار اتوکد بپردازیم.

با ما همراه باشید…

فرمت و پسوند فایل های اتوکد

فرمت و پسوند فایل های اتوکد

به دلیل علاقه مندی کاربران نرم افزار اتوکد (AutoCAD) به بهره گیری از فرمت ها و فایل های بیشتر در این برنامه، ورژن جدیدی از آن عرضه شده است. از همین رو در ادامه مباحثی در خصوص فرمت DWG و فرمت DXF و همچنین تفاوت های این دو فرمت، ارائه می نماییم.

درواقع فرمت و پسوند فایل های اتوکد به شکل خروجی، بیشتر با فرمت DWG و فرمت DXF انجام می پذیرد که توضیحات هر یک از آن ها به شرح زیر می باشد:

فرمتDWG : چنانچه پروسه ذخیره سازی با استفاده از فرمت DWG صورت گیرد، این ذخیره سازی تنها در نرم افزار های شرکت اتودسک قابلیت باز شدن و ویرایش خواهند داشت. به صورتی که حتی با نرم افزار آرشیکد که بسیار شبیه نرم افزار مدل سازی BIM بوده و به یک نحو عمل می نمایند نیز سازگار نخواهد بود.

باید به این نکته توجه داشته باشید که پسوند DWG برای اغلب طراحان عمومیت بیشتری داشته، به همین علت هم معمولا فابل ها به طور پیش فرض با این پسوند ذخیره می گردند.

فرمت DWG مخفف عبارت Drawing است.

فرمت DXF: محدودیت های موجود در فرمت DWG موجب شد تا کمپانی اتودسک پسوند جدیدی را طراحی کند که با استفاده از آن وارد نمودن فایل های نرم افزار اتوکد به دیگر شرکت ها مانند راینو و DMAX3 به امری ممکن بدل شود. این اقدامات سرانجام ساخت فرمت و پسوند DXF را به همراه داشت.

بر اساس توضیحات ارائه شده، دریافتیم که به منظور ویرایش و یا باز کردن فایل هایی که از طریق نرم افزار اتوکد ساخته شده اند، در سایر نرم افزار های موجود که تولید کننده آن ها شرکت اتودسک نمی باشد، بایستی فایل های مورد نظر را با پسوند DXF ذخیره نمود.

فرمت DXF مخفف عبارت Data Exchange Format است.

نکته: معمولا فایل هایی که با پسوند DWG ذخیره می گردند، از حجم کمتری برخوردار بوده و فشرده تر از فایل های ذخیره شده با پسوند DXF می باشند. چرا که ذخیره سازی فایل ها با پسوند DWG به شکل Binary است، اما ذخیره سازی با پسوند DXF به صورت ASCII انجام می پذیرد.

شرکت توسعه بین المللی آتیه فیروزه ایرانیان (AFID)

شرکت توسعه بین المللی آتیه فیروزه ایرانیان (AFID)

گروه پیمانکاری آتیه فیروزه ایرانیان با چندین سال سابقه حرفه ای و درخشان در زمینه طراحی و اجرای انواع سازه ها، پل ها و سقف های پیش تنیده همواره در تلاش است تا با ایمن ترین و خاص ترین ساختمان های بتنی را با استفاده از سیستم پیش تنیدگی به روش پس کشیدگی ارائه نماید.

طیف گسترده ای از خدمات و پروژه های شرکت AFID در سراسر کشور ایران در سایت afid.ir قابل مشاهده و بررسی می باشد.

از دیگر نکات حائز اهمیت در مورد مجموعه توسعه بین المللی آتیه فیروزه ایرانیان می توان به: در دستور کار قرار دادن ضوابط، الزامات و استاندارد های داخلی و بین المللی، بهره گیری از کادری ماهر و متخصص، استفاده از مرغوب ترین و با کیفیت ترین متریال های ساختمانی و… اشاره کرد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان ما در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *