اجرای عملیات سقف پیش تنیده با دیگر روش های ساخت سقف که معمولا هم تیپ بوده و توسط پیمانکار ها انجام می شود، کاملا متفاوت است. چرا که لازمه ی این پروژه استراتژی و طراحی خاص و منحصر به فرد می باشد.
در برخی از موقع دیده شده که مجموعه هایی برای کاهش هزینه ها و همچنین سهولت در اجرای سازه، اقدام به استفاده از مواد اولیه و مصالح نا مرغوب و غیر استاندارد از برند های متفرقه می نمایند. همین امر سبب بی کیفیتی ساختمان و در طولانی مدت تخریب آن شود.
در همین راستا ما قصد داریم در ادامه این مقاله شما را با نکات بسیار مهمی در زمینه اجرای سقف پیش تنیده آشنا کنیم.
این نکات سقف پیش تنیده، اصولی و استاندارد عبارتند از:
- باید بتن مصرفی در سقف پیش تنیده دارای مقاومت فشاری 28 روزه و حداقل 30 مگاپاسکال باشد.
- لازم است پیمانکاران 2 هفته پیش از نصب کابل های هر سقف پیش تنیده، نقشه کارگاهی کابل گذاری خود را ارائه کرده تا بتوانند از دستگاه های نظارتی تاییدیه مورد نظر را دریافت و در آخر برای نصب کابل ها اقدامات اولیه را انجام دهند.
- توجه داشته باشید که حتما نگهداری پروفیل کابل ها با استفاده از اسپیسر های درست و مناسب صورت گرفته باشد. اگر از اسپیسر های فلزی در سازه استفاده شده نیز باید تمهیدات ویژه ای نظیر: رنگ اپوکسی، برای جلوگیری از خوردگی پایه آن ها بیندیشید.
- جایگذاری اسپیسر یا خرک در بالا ترین و پایین بخش های کابل پیش تنیده از مهم ترین و الزامی ترین نکات می باشد که باید به آن توجه داشته باشید. البته در دیگر نقاط اجباری به قرار دادن اسپیسر ها در زیر کابل ها نیست، چرا که کابل پیش تنیده از طریق وزن خودش مسیر منحنی را پیدا می کند.
اما توصیه ما این است که برای حفظ شیب و قوس کابل ها، از خرک هایی مطابق با شیب قوس منحنی ایجاد شده بر روی کابل، در فاصله های 2 متری استفاده شود.
- در زمان اجرای عملیات پیش تنیدگی، کشش استرند ها و… حضور نمایند های دستگاه نظارتی، الزامی بوده و هیچ گونه عملیات کششی حتی 1 رشته هم نباید بدون حضور آن ها انجام شود. زیرا فعالیت صورت گرفته هرگز مورد قبول نخواهد بود.
- یکی دیگر از نکات بسیار مهم این است که انجام عملیات کشش بعد از رسیدن بتن سقف پیش تنیده به 70 درصد مقاومت، تنها 28 روزه مجاز می باشد.
- در هنگام انجام فرآیند کشش، اپراتور و کارگر ها باید نهایت دقت و ایمنی لازم را به کار گرفته و از قرار گرفتن در لبه پرتگاه، انتهای جک کشش و سایر نقاطی که از دارای ایمنی پایینی هستند، جدا خودداری کنند.
- پیمانکار بعد از رسیدن بتن به مقاومت مورد نظر، قادر خواهد بود عملیات کشش را آغاز نماید.
- برای سرعت بخشیدن به امور باید قبل از شروع عملیات کشش، با استفاده از رنگ، بر روی استرند ها علامت گذاری شود، تا بتوان بعد از پایان عملیات کشش، میزان طول عملی را با میزان تئوری ارائه شده توسط نقشه ها مطابقت داد و از صحت آن ها اطمینان حاصل کرد.
- پیش از شروع عملیات کشش در هر سقف پیش تنیده، پیمانکار باید برای بررسی کالیبراسیون پمپ کشش در حضور نمایندگان دستگاه های نظارتی اقدام کند. لازم به ذکر است که کالیبراسیون با بهره گیری از مستر گیج مورد تایید دستگاه های نظارتی انجام می شود.
- به این نکته دقت داشته باشید که مقدار نیروی اعمال شده بر هر رشته کابل توسط عملیات کشش، کاملا برابر با مقدار اعلام شده در نقشه ها خواهد بود .
- معمولا میزان نیروی کشش کابل برای 2 قطر کابل “0.50 برابر با 14.5 تن و برای قطر کابل “0.60 برابر با 20.8 تن می باشد.
- جالب است بدانید که عملیات کشش بر روی کابل های کوتاه تر از 100 فوت یا همان 30 متر از 1 طرف صورت می گیرد، اما کابل های بلند تر از این مقدار اشاره شده باید 2 سمت آن ها کشش شود .
- لازم است محل قرار گیری کابل ها بر روی سطح قالب علامتگذاری شود، تا اکر در آینده نیاز به سوراخ کاری بود، از خطر آسیب رسانی به کابل ها جلوگیری شود.
- این نکته نیز بسیار حائز اهمیت است که پوشش خالص بتنی کابل ها نباید در هیچ نقطه ای کم تر از 25 میلی متر باشد.
- در ادامه نیز بعد از پایان فرآیند کشش پیمانکار باید برای تکمیل فرم های کشش و ارائه آن ها به دستگاه های نظارتی برای دریافت تاییدیه و صدور مجوز برش انتهای استرند ها اقدام کند.
البته هیچ کدام از استرند ها تا پایان پروسه کشش و دریافت تاییدیه برای کل سقف پیش تنیده، نباید برش داده شوند.
طول کابل پیش تنیده در روش پس کشیده
یکی از مواردی که پیمانکاران باید از آن مطلع باشند، حداکثر طول کابل پیش تنیده در روش پس کشیده است.
معمولا طول کابل های پیش تنیده چه در روش چسبیده و چه در روش نچسبیده، به شکل قرقره هایی با طول 2000 تا 4000 متر می باشد. که همچون پروفیل های فولادی یا میلگرد ها، محدودیتی در طول نخواهند داشت. اما با توجه به موضوع افت نیرو، استفاده از کابل با هر اندازه طولی امکان پذیر نمی باشد.
شایان ذکر بوده که افت نیروی پیش تنیدگی در کابل های بلند تر از 35 تا 40 متر آنقدر زیاد است که برای صرفه جویی در مصرف مصالح، باید آن ها از هر دو طرف کشیده شوند. این در حالیست که برای کابل های کوتاه تر، کشش از هر دو طرف تاثیر قابل توجهی بر میزان نیروی پیش تنیدگی نخواهد داشت.
شرکت توسعه بین المللی آتیه فیروزه ایرانیان
مجموعه حرفه ای و تخصصی AFID که نماینده رسمی شرکت APS استرالیا در ایران می باشد، با هدف رشد و پیشرفت در حوزه تکنولوژی پس کشیدگی و پیش تنیدگی سازه های ساختمانی و عمرانی فعالیت مستمر دارد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق راه های ارتباطی با کارشناسان و مشاوران ما تماس حاصل فرمایید.